March 24, 2014 iraducu 0Comment

Citeam astazi un articol despre cum sa-ti urmaresti copilul/dadaca/mama /sotul folosind camere de supraveghere si ma gandeam… ca suntem atat de dependenti de a detine controlul . Oare chiar detinem controlul sau ne hranim doar frica, teama, paranoismul (daca mi se permite folosirea acestui cuvant …si mi se permite ca este blogul meu ).

Ma gandeam asa, mama si-a dus copilul la 3 sau 6 luni, la maicasa la 100 km distanta de ea si il vizita odata pe saptamana sau chiar la doua saptamani. Clar nu monitoriza pe nimeni atunci, nici nu-si imaginau ca pot exista astfel de sisteme si “voila ” n-a murit nimeni.

Deci nebunii suntem noi, cei din generatia actuala dornici sa vedeam totul , sa urmarim tot ce ne inconjoara copilul/casa /familia. Ok o sa-mi spuneti ca suntem intr-o era noua, digitala si ca daca avem acces la astfel de GADGET-URI,  DE CE SA NU LE FOLOSIM. Insa unde se pierde flerul, intuitia , detasarea si, si mai greu libertatea. Nu riscam sa ne transformam in niste parinti/oameni, dornici sa stie, sa vada, sa urmareasca totul?

 

dependenti de control

Sa privim putin perspectiva “parinti”.

Oare copilul nostru nu o sa inteleaga ca-l urmarim si asta o sa-l afecteze. Oare noi vom considera vreodata ca el este indeajuns de mare si ca este cazul sa nu-l mai urmarim?

sa ne imaginam :

Copilul are 1 an – mama urmareste tatal, tatal urmareste mama (cu siguranta, cel care urmareste imaginiile nu este pe deplin multumit de prestatia ceiluilalt)

Copilul are 2 ani-3ani – mama si tatal urmaresc bona (bona sigur nu este atenta)

Copilul e la gradi – mama si tatal urmaresc educatoarea si bona/bunica/bunicul (cred ca mai bine aveam noi grija de el daca eram acasa)

Copilul e la scoala- mama il urmareste daca isi face temele (s-a jucat toata ziua….o sa ramana repetent, la 22:00 cand ajung acasa sa vezi ce-i fac)

Copilul e la liceu – oare mama si tatal se vor opri?…. nu pentru ca trebuie sa vada cu cine vine acasa, (nu pot sa cred ca si-a inceput viata sexuala …nu sigur si-au facut temele si doar atat …cred ca face cineva o gluma cu imaginiile astea porno …e trucaj  etc.)

Si brusc copilul la 20 ani pleaca, nu-l mai poti urmarii, dispare…il mai vezi o data pe saptamana cel mult, oare vei putea accepta asta? sau nu…?

Sigur o sa se bucure …ca a fost urmarit pana acum si la 20 de ani trebuie sa  faca fata unor parinti dependenti de a-l urmarii, care suna din ora in ora ca sa intrebe daca a mancat/dormit/lucrat/invatat/spalat……..

iar tu parinte fiind, vei deveni un frustat care daca nu a vorbit cu al lui copil o zi este clar ca a patit ceva , este clar ca nu te apreciaza, ca nu-si da seama cate ai facut pentru el …s.am.d

iar inainte de orice gandeste-te daca intradevar faci asta pentru el sau pentru tine…cel care crede ca detine astfel controlul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *