September 4, 2014 admin 3Comment

Nu exista nu pot!In copilarie de fiecare data cand ma plangeam ca nu pot sa fac ceva tata imi spunea ca Nu exista “nu pot!” exista “nu vreau!” .  Asa ma enervam in mintea mea de copil si ma suparam ca nu ma ajuta si pe mine. Dar credeam cu tarie ce spunea tata… caci  eram la varsta cand ceea ce spuneau parintii era un fel de regula… nu iti puneai alte intrebari, nu te gandeai daca e sau nu e asa. Tata nu este un om scolit prea tare si nici nu a citit foarte mult la vremea lui (a citit mai mult Tabele matematice si carti despre electricitate – retele, mufe, buji si alte cele, asta ca sa nu credeti ca ne-a educat in stilul Legea atractiei sau Legile Universului…dar asta e o alta poveste si nu vreau sa ma departez prea tare de la subiect)

Aveam acea convingere inocenta ca este asa cum spune el. Auzind destul de des replica lui tata am ajuns sa o cred si pasind prin ani, la un moment m-am transformat intr-o ambitioasa, perfectionista manata de inconstient dupa zicala tatei. La serviciu parca, pe masura ce veneau lucruri mai multe de facut, ma ambitionam sa le fac pe toate (nu stiam de ce?, dar parca daca nu le faceam cineva urma sa-mi spuna N-ai vrut , pt ca nu pot nu exista!) . Aseara mi-am adus aminte de aceasta replica si contemplam intre incalzitul laptelui  cum spunea un cititor al blogului (click pe link daca vrei sa vezi despre ce este vorba) si motaitul in pat in asteptarea trezitului celui mic. Iar acum, cand scriu acest articol realizez ce influenta au avut asupra mea aceste cateva cuvinte. Au fost constructive, m-au ambitionat de fiecare data sa-mi depasesc limita autoimpusa dar oare nu este uneori obositor sa faci asta? Daca as spune nu pot, e un volum prea mare de munca pentru mine sau nu pot sa stau cu bebe non stop, sau nu pot sa fac mereu aceleasi lucruri  casnice sa insemne oare ca nu vreau ???

Cat de des ne dam seama ce influenta poate sa aiba asupra unui copil/adult chiar, cateva cuvinte nevinovate.

Astept parerile voastre ca sa-mi elucidez misterul mintii mele obosite chiar nu exista Nu pot ?

 

3 thoughts on “Nu exista “nu pot!” exista “nu vreau!”

 1. Crescand si eu cu aceleasi indrumari.
  “Nu pot sa mananc toata ciorba!!! :((
  Mananc-o pe toata, nu exista nu pot..exista nu vreau”
  Dupa vreo 25 de ani mi-am dat seama ca si “NU POT” exista …si e asa de simplu …. m-au invatat altii care cand …Nu puteau …se transfera la omul care Putea…. Si uite asa mi-am luat o atitudine de miserupe si mi-am alungat ambitiile, visele si tot …. Si am cazut in extrema cealalta….. Crezi ca ar trebui sa revin la NU EXISTA – NU POT! ? sau sa incerc sa diferentiez NU POT de NU VREAU ?!!!
  Mi-e si mie asa de teama de aberatiilor care le emit in preajma copiilor ….. caci TOTUL E RELATIV.

  1. cand ai o prolema la cap primul pas e sa realizezi ca exista, deci eu am facut primul pas :)). Cred ca partea cu diferentierea e cea mai sanatoasa. iar in privinta copiilor…si eu ma gandesc la ce o sa fac in sensul asta ce raspunsuri o sa dau la intrebarile cu “de ce?”(noroc ca mai e pana atunci)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *