January 6, 2015 admin 2Comment

Astazi am stat eu bine si m-am gandit si am realizat cat de mult urasc eu superstitiile. De fapt nu le urasc insa ma enerveaza maxim oamenii superstitiosi care tin neaparat sa te faca si pe tine sa fii.
Cand stateam acasa la mama erau cateva legi nescrise pe care trebuia sa le respect caci de… eram sub acoperisul ei si daca nu le respecatam priveam o privire taietoare, ca si cum as fi ucis pe cineva. Asa ca in luna martie nu pomeneam insecte in casa, aveam mare grija sa nu vars sarea si sa nu deschid umbrela sau sa fluier in casa. N-am inteles niciodata (si nici n-am primit vreo explicatie coerenta) de ce nu e bine?
Asa ca de fiecare data cand mi se azvarle cate-o superstitie-n ochi, intreb mirata DE CE? Iar raspunsul cel mai des intalnit este Pentru ca nu e bine!
M-am mutat la casa mea si am crezut eu ca voi scapa de superstitii sau de acele reguli… Gresit! Acum am influente de la toate rudele de sange (mama, matusi) cat si de la cele prin alinata (soacra,nasi, fini etc). Si uite ce ma gasesc eu intr-o seara (pe cand aveam musafiri din cei mentionati mai sus) sa-mi trimit sotul sa duca gunoiul ….. si s-a creat PANICA…..!!!!

Supestitii ciudate, superstitii idioate, superstitii cu gunoiul,
Cum, acum seara? (ma intreaba mirata doamna din grupul musafirilor).
(primul raspuns in mintea mea a fost..daca vrei putem sa spunsem ca il arunc acum si e dimineata..:)) )putin nedumerita raspund :
Da!
A… pai nu e bine, ca arunci sporul casei!
Socata raspund ..
A, da…n-am stiut!, si mi-am trimis sotul cu gunoiul afara.

Si-am intrebat…ce legatura are sporul casei cu gunoiul meu…(pe care daca nu-l scoteam din casa pana dimineata cred ca mirosea bucataria mea a ,orice altceva dar in nicun caz a casa cu spor)! Si am primit acel general raspuns..Aaaa… nu stiu dar stiu ca nu e bine!

Asta este cred ce-a mai tampita superstitie pe care am auzit-o.

Insa in timp am fost obligata:

  • sa pastrez lumanarea de la botezul copilului (si-o mut de colo colo, pe balcon),
  • sa pastrez buricul copilului, crenguta de busuioc de la baita de dupa botez (am pastrat-o pana s-a uscat si mi-a umplut tot sertarul cu bucati uscate de busuioc- apoi am aruncat-o),
  • sa nu spal de sarbatori (cel putin mama asa stie :)) )

si multe altele ce nu-mi mai vin in cap acum.

Care-i cea mai tampita superstitie pe care ati auzit-o? Astept comentarile voastre 😉

2 thoughts on “Ce mai “sporul casei” aveam eu …

  1. ar fi trebuit sa asisti la discutia cu mama de ieri … cu aghiazma mare, ca aia de la mitropolie pe care am luat-o acum doua saptamani nu e atat de puternica …ca aghiazma mare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *