January 24, 2015 admin 0Comment

Sunt bucuresteanca de cand m-am nascut si de cate ori mi-am cautat un loc nou de munca nicodata nu m-a gandit sa-mi caut un loc de munca intr-un alt oras. Nici daca mi s-ar propune o relocare de la actualul loc de munca nu stiu daca l-as accepta.

Filtrele mele de cautare de pe hipo.ro erau intotdeauna setate la oras pe Bucuresti cel mult si Ilfov. Niciodata nu mi-am pus problema ca m-as putea muta sau reloca pentru o perioada intr-un alt oras. De ce? sincer nu stiu sa raspund. Probabil este vorba de cultura generala a noastra a romanilor si cu precadere a bucurestenilor. Ce poate sa fie mai bun in alt oras decat in capitala?

Cum ar fi sa caut prin locurile de munca din Timisoara si sa ma trezesc ca trebuie sa ma mut acolo? Fie ca m-as muta doar eu iar in weekend as veni acasa, fie ca m-as muta cu intreaga familie, mi s-ar parea extrem de greu. In alte tari am observat ca este o relaxare generala cand vine vorba de relocare. Strainul isi impacheteaza rapid, pucelul, catelul, copilul si trei haine si pleaca acolo unde i se ofera un job mai bun. Noi, nu prea.

omul cu bagaje multe

La noi, daca auzi pe cineva ca se muta intr-un alt oras sau alta tara te uiti la el cu mila, cu regret si stii ca face asta doar pentru ca este ultima lui solutie posibila pentru a supravietui el si familia lui.

La noi relocarea e un fel de ultima sansa, ultima optiune. Caci daca acolo unde esti ai un loc de munca rezonabil, nici macar nu-ti mai cauti altceva, nici macar nu te mai uiti pe site-urile de job-uri. Nu mai deschizi hipo.ro decat atunci cand seful te ameninta ca te da afara. Insa te vaiti incontinu si le spui tuturor cat de scumpa este viata in Bucuresti si cat de nedreapta este viata, ca nu-ti ofera ceva mai bun.

hipo.ro

Exista un proverb foarte potrivit: D-zeu iti da, dar nu-ti baga si traista (sacosa)! E cam asa e si cu bucurestenii, ei au tot timpul optiuni insa nici 1% din ei nu cred ca s-au gandit sa-si caute locuri de munca in Constanta, Timisoara, Arad sau orice alt oras mare.

Cand vine vorba de locurile de munca din strainatate, bucurestenii se impart in doua categorii:

  • tinerii care au realizat ca relocare este mai sanatoasa decat viata comoda d.p.d.v. social dar total nesatisfacatoare din punct de vedere al evolutie carierei si al salariului

 

  • ceilalti, mult mai putini -cel putin in segmentul nostru urban-, care au fost fortati de ratele la banci in franci elvetieni sau ┬ápur si simplu de datorii.

Si daca maine mi s-ar oferi un loc de munca-n alt oras, foarte bine platit, as pleca?

Voi ce credeti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *