January 25, 2015 admin 0Comment

Uneori seara, dupa ce mancam eu si sotul meu ne prindem in discutii, care mai de care mai crete. Dezbaterea de aseara a avut ca tema De unde vine cuvantul calapod?

Totul a pornit de la faptul ca eu ma uitam dupa genti, online dar ieftine si cautand pe net am ajuns pe site-ul Kalapod.ro, si cum ma uitam eu prin site-ul lor, caci desi cautam genti am ajuns sa ma uit si la botine de dama online, i-am arat sotului un model. Iar el m-a intrebat pe ce site sunt. Eu i-am zis ca pe kalapod.ro si ii aratam poza cu modelul de botine care mi-au placut

botine kalapod.ro

iar el dupa cateva minute (minute in care eu asteptam parerea lui despre botine)… ma intreaba:

– Dar de unde vine cuvantul calapod?

 

calapod

Bineinteles fara sa ne conectam repede la Google ca sa aflam raspunsul corect. Ne-am inceput dezbaterea. De multe ori dezbaterea ajunge pe culmi inalte de frecventa si atunci apelam la impaciuitorul Google ca sa ne elucidam.

Asa ca aseara am inceput cu supozitia ca acest cuvant calapod a fost o inventat din asocierea intre forma piciorului si forma unui pod si atunci oamenii i-au spus ca la pod, devenind ulterior un cuvant de sine statator. Acum e drept ca laba piciorului poate fi cumva asemuita cu un pod, dar doar daca, esti putin indulgent si ai o imaginaie mai bogata.

Si cum dezbaterea incepuse iar varianta cu ca la pod era una destul de logica a trebuit sa cautam si sa vedem daca este si cea corecta.

Raspunsul: unul dezamagitor pentru noi doi cei care ne credeam niste destepti in miez de noapte.

Se pare ca acest cuvant vine conform webdex .ro  din grecescul. ϰαλόπους „picior de lemn” (Meyer 167; REW 1525; Gáldi 157), cf. alb.kalimpodhjë. Cf. calibru și calup.

Si parca suparati ca n-am avut dreptate, ne-am gandit noi ca atunci si cuvantul pod trebuie sa vina tot dintr-un cuvant grecesc (asta asa ca sa ne hranim si noi orgoliul). Dar ce sa vezi? Cuvantul pod conform dexonline .ro vine din  slovenul podŭ.

Asa ca am ajuns la concluzia ca nimic nu este ce pare a fi!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *