February 1, 2015 admin 0Comment

Rareori gasim informatii pozitive despre brandurile romanesti. De ce? Pentru ca e mai usor sa arunci cu pietre decat sa apreciezi o valoare.

Din intamplare am ajuns pe un site de stiri si citeam un articol despre trei branduri romanesti de succes. Sincer, pana sa citesc articolul nici macar nu stiam ca Arabesque este un brand romanesc. Credeam ca este un brand international, care la un moment dat a ajuns sa-si deschida puncte de desfasurare si in Romania. In mintea mea ii comparam cu Ikea, numai ca pe un alt segment.  E nu-i asa. Arabescque a pornit de la o mica afacere de familie, respectiv un magazin destinat materialelor de constructii (ciment, tevi, cuie, suruburi, lambriuri s.a.m.d.) deschis in Galati.

Prima reclama, realizata cu ocazia deschiderii primului magazin,  a fost amplasarea unui banner publicitar cu o marime de 3 pe 5 metri, cum nu mai era in Galati la acea vreme (’94 -’95), care a atras foarte multi clienti ce isi imaginau ca este reclama unui mare magazin de distributie.

Intr-adevar, in momentul de fata Arabesque se poate considera un brand international deoarece s-a extins si in alte tari. In Romania, centrele comerciale Arabesque sunt la: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta, Iasi, Craiova, Ploiesti, Pitesti, Galati, Piatra Neamt, Bacau, Focsani, Tg. Mures, Oradea si Baia Mare. Pe plan extern, Arabesque si-a facut simtita prezenta inca din 2005, cu un prim centru in Chisinau, Republica Moldova.

arabesqueActualmente au in Ucraina 17 sucursale, in Serbia una, in Bulgaria una si in Moldova una.

Astazi, pe langa extinderea lor la nivel international, au si un magazin online, arabesque.ro destinat in principal cumparatorului casnic.

Ce mi se pare de laudat este ca nu s-au plafonat si s-au dezvoltat odata cu trend-urile pietei. Multi dezvoltatori de bussines-uri au pierdut sau pierd constant legatura cu piata si evolutia ei. Sunt convinsa ca domnul Cezar Rapotan, nu si-a inceput aceasta afacerea cu gandul la un magazin online, dar s-a mentinut conectat cu evolutia cumparatorului si i-a oferit si solutia optima astfel incat sa nu-l piarda.

La cat mai multe astfel de branduri romanesti si la cat mai multi dezvoltatori conectati cu realitatea si evolutia consumatorului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *