March 16, 2015 admin 0Comment

Ma preocupa foarte tare ideea ca cel mic nu o sa aiba parte de o copilarie asa cum am avut-o eu. In fiecare vacanta mergeam la bunici (undeva pe langa Slanic de Prahova) si cutreieram in lung si-n lat toate vaile, prundurile si dealurile. Din pacate copilul meu nu are bunici “la tara”, asa ca o sa fie nevoie sa-si petreaca intreaga copilarie printre masini, in parcari si-n parcuri. Asta daca nu se va indragosti de calculator si atunci ma voi confrunta cu o problema foarte des intalnita, lipsa dorintei de a mai iesi afara a copiilor si a adolescentilor.

Am intalnit tot mai des adolescenti, care nu vor sa iasa afara, nu au cu cine si le este mult mai comod sa se joace la calculator. Probabil ca acest tip de comportament este unul adaptiv la mediu. Eu personal sunt de parere ca suntem facuti sa ne adaptam mediului in care traim. Fie ca traim intr-un mediu cu mult soare, intr-un mediu cu mult frig sau …intr-un mediu invadat de tehnologie. Pur si simplu organismul nostru cauta si gaseste de cele mai multe ori modalitati de adaptare.Dar asta este o alta poveste, asa ca zic sa nu ma abat de la ideea principala.

Revenind la copiii care nu se mai dezlipesc de calculator eu m-am gandit la 7 metode pe care le-as incerca pentru a-l scoate pe al meu din casa.

1. Calculatorul, internetul pe telefon, tableta si jocurile – le-am putea folosi cel mult 2-3 ore pe zi (Atentie am spus le-am, pentru ca nu-i pot interzice unui copil sa stea la calculator sau pe net daca eu sau tatal petrecem mai tot timpul conectati in lumea virtuala)

2. As merge intr-un parc mare cel putin odata pe saptamana.

3. Am iesi cu bicicletele la plimbare .

4. As incerca sa-l atrag afara realizandu-i un mediu de joaca cat mai placut (in functie de varsta). Iar aici ma gandesc la o curte cu o gradina frumoasa unde sa-i pun jucarii pentru exterior, un balansoar (in care as putea sa ma relaxez si eu) si chiar si un tobogan ca cel de aici.

a 2 year old toddler gardening with watering can
sursa poza covera.ro

5. L-as inscrie sa faca un sport (atentie! – nu neaparat de performanta)

6. Am merge la teatru, film, biliard, diverse jocuri reale (din nou in funtie de varsta)

7.L-as ajuta sa socializeze cat mai mult caci numai asa si-ar dezvolta dorinta de socializare reala.(cred eu)

Dar cum acum sunt intr-un moment in care imaginatia mea zboara spre locuri relaxante, in care cel mic sa poata descoperi lumea reala, as planta in gradina casei multe plante aromatizate si flori parfumate. Pe o alee nu foarte indepartata de casa as planta regina noptii si lamaita ca tot am ma uitam zilele trecute dupa rasad ca sa-mi pun si eu intr-un ghiveci ( vezi oferta ). Undeva aproape de casa as planta menta iar in spatele gradinii as pune un tei care sa ma linisteasca in dupa-amiezele in care l-as supraveghea pe cel mic cum se joaca pe iarba.

fluturi
sursa poza covera.ro

 

Iar cand cel mic descopera lumea, alergand dupa fluturi, urmarind gandaceii in iarba, sarind in dorinta de a imita broastele, lovindu-se in genunchi si catarandu-se-n copaci sunt sigura ca dorinta lui de izolare in lumea virtuala o sa fie mult mai mica.

 

Ti-a placut articolul?  Apasa pe manuta de mai jos si da-mi un like!

Esti de alta parere?  Scrie-mi parerea ta mai jos intr-un comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *