March 31, 2015 admin 1Comment

Cunosc foarte multe persoane care au intrat in zona de bussines online, chiar daca nu stiau decat cum sa caute ceva pe google si cum sa intre pe facebook.

Stiu multi bloggeri care nu inteleg foarte bine ce este acela un domeniu propriu si pentru ce le trebuie. Prin urmare m-am gandit sa traduc cumva ofertele de gazduire astfel incat sa inteleaga toata lumea cum functioneaza lucrurile.

11082590_10204321092649428_2960642808402701487_n

Ai un site sau un blog? Te intrebi ce este acela un domeniu?

Domeniul este numele site-ului, adica cum il cheama pe el. Adica cand cineva se duce pe google si cauta ceva, google il striga si daca raspunde il trimite ca raspuns in fata celui care a cautat. In cazul meu www.iraducu.com .

Daca site-ul sau blogul tau este www.numeletau.wordpress.com sau www.numeletau.blogspot.com sau www.numeletau.upc.ro s.a.m.d. adica daca dupa numeletau mai exista ceva si abia apoi.ro, .com sau .eu inseamna ca acela este un subdomeniu. In cazul in care dupa numeletau este.ro sau .com sau .eu inseamna ca ai domeniu propriu.

Ai blogul, site-ul pe un subdomeniu si vrei sa treci pe domeniu propriu?

Este o alegere buna sa faci asta, deoarece motoarele de cautare (de ex: google), le da o valoare mai mare site-urilor pe domeniu propriu.

Poti sa-ti cumperi un domeniu .com (pentru .com se plateste o taxa anuala)

Poti sa-ti cumperi un domeniu .ro (pentru.ro se plateste o singura data si este domeniul tau pe viata, poti sa verifici aici daca domeniul.ro la care te-ai gandit este liber)

Sau poti sa-ti cumperi un domeniu.eu si mai sunt si altele dar sunt destul de rar utilizate (cel putin in comparatie cu .com si .ro)

Ai vazut pe net oferte de gazduire si nu stii ce inseamna?

Gazduirea este casa site-ului tau. Adica site-ul tau ca sa poata sa fie tot timpul accesat trebuie sa stea pe un calculator care sta in priza tot timpul (site-ul fiind compus din toate fisierele, articolele, meniurile, setarile, formularele s.a.m.d.). Calculatorul respectiv este de fapt un server care are cateva programe speciale instalate si difera putin fata de pc-ul tau de acasa.

Cand iti faci un blog pe un subdomeniu tip .wordpress de exemplu, primesti si aceasta gazduire gratis (limitat insa de termenii si conditiile celor de la wordpress). In cazul in care ai un domeniu propriu trebuie sa platesti gazduire undeva (sunt variate ofertele, se poate plati lunar, trimestrial, anual si nu este un cost foarte mare…comparativ cu un abonament de telefon, depinde de la firma la firma).

Alte servicii care apar prezentate in ofertele de gazduire traduse de mine intr-un limbaj neprofesionist.

Am luat ca si exemplu oferta de gazduire (hosting) a celor de la UPC

sigla upc business

  • cPanel: panou de control pentru administrarea contului de găzduire website şi e-mail

Ai o pagina unde intri cu user-ul si parola ta si poti sa faci diverse setari atat pentru site cat si pentru adrese de mail. Adrese de mail pe domeniul tau. (adica in loc de adresademail@gmail.com sau yahoo.com iti poti face o adresa de mail adresademail@siteultau.ro )

  • e-mail: POP3, SMTP, IMAP, email aliases, forwarding, autoresponder, WebMail, mailing lists

Poti seta diverse functii ale e-mail-ului. Sa se trimita un anumit mesaj cand pleci in concediu. Sa se  trimita un mail general automat cand cineva ti-a trimis un mail. Sa-ti poti accesa mail-ul de oriunde ai internet.

  • acces la FTP 24×7, FTP manager, File manager

Ftp -este un loc unde iti poti pune diverse documente, dar la care sa ai acces numai tu. Adica un fel de google docs la care sa nu aiba google-ul si toti partenerii lui acces.

  • Trafic si adrese e-mail nelimitate

Iti poti face cate adrese de mail vrei tu pe domeniu respectiv, si nu ai limita de trafic al site-ului si al mail-urilor (atentie a nu se confunda traficul cu spatiul de stocare)

  • Numar subdomenii nelimitate5 baze de date SQL

Poti sa-ti faci alte site-uri, bloguri etc., nelimitate la numar de tip blognou.numeletau.ro Bazele de date sunt folosite de obicei la magazinele online si din cate stiu eu fiecare magazin acum are cam o baza de date (daca gresesc astept sa ma trageti de urechi la comentarii)

  • un domeniu parcat

Poti sa ai un alt domeniu (adica un nume de site, fara site ), pe care sa-l pui acolo si sa redirectioneze vizite catre un site cu continut de exemplu. Asta se foloseste in cazul in care iti muti tot site-ul de pe un domeniu pe un altul, si ca sa nu pierzi traficul de pe domeniul initial il parchezi si setezi o redirectionare. Oricum de obicei astea sunt lucruri ceva mai elaborate.

  • antispam şi antivirus integrat

Serverul (calculatorul despre care va spuneam mai devreme care sta conectat la internet si sta in priza tot timpul), are si el antivirus si antispam instalat ca sa nu ti se viruseze site-ul

  • statistici web

Poti sa vezi ce trafic ai pe site. Insa statisticile cele mai ample le gasesti pe google analytics

  • uptime server şi reţea 99.9%

Ti se garanteaza ca site-ul tau e online 99.9% . Adica exista un risc minim de 0.01% sa se intample ceva si sa nu mearga, asa cum si la curent se poate intampla sa cada.

  • backup zilnic

In cazul in care se intampla ceva cu site-ul tau, adica se viruseaza, ia foc serverul, il stergi din greseala etc, poti sa-ti recuperezi site-ul cu datele din ziua precedenta.

In cazul in care iti doresti mutarea site-ului sau nu stii ce trebuie sa faci, companiile care ofera astfel de servicii ofera si consultanta gratuita, asa ca poti intra de exemplu pe site-ul lor si ii poti contacta.

 

One thought on “Domeniu, ftp, servere, gazduire..ce-s astea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *