May 17, 2016 admin 1Comment

Acum doua luni, mai exact in luna martie, R. (care avea 1 an si 8 luni) a fost diagnosticat cu boala Kawasaki (ulterior am aflat ca se mai numeste si vasculita autoimuna). Ca orice parinte cu un telefon si acces la internet m-am apucat sa caut pe google sa vad ce insemna. Doctorii nu stiau nici ei ce sa-mi spuna pentru ca din cate am inteles boala Kawasaki este o boala ceva mai rara in Romania, ea fiind de altfel mai frecventa in Asia.

Am gasit prezentarile generice ale bolii pe diverse site-uri (http://www.romedic.ro/boala-kawasaki, http://www.sfatulmedicului.ro/Nou-nascutul/boala-kawasaki_10428 ) insa nu am gasit nimic aplicat, adica niciun exemplu de parinti/copii care sa fii trecut prin asta. Prin urmare mi-am propus ca atunci cand voi gasii o fereastra in timpul meu sa scriu aici, pe blog  un jurnal al experientelor, simptomelor si al intrebarilor ce ne-au macinat si inca ne mai macina, pe care sa-l actualizez constant.

Imi doresc ca ceea ce scriu aici sa fie un ajutor pentru parintii care, din pacate vor trece prin ce am trecut si noi si asta ca sa vada ca boala asta rara (nu este si una grava – cel putin in cazul nostru nu a fost si sunt sigura ca nu o sa fie – autosugestia functioneaza intodeauna :)) .

Cum a inceputul totul?

R. a fost si este un copil sanatos, alaptat exclusiv pana pe la 8 luni, crescut cu dorinta de-a experimenta cat mai multe- inclusiv ce este ala noroi sau nisip. Caruia nu i-am prea dat medicamente, doar la dinti uneori cate un Panadol sau un Nurofen, fara raceli sau boli serioase.

Totul a inceput asa:

2.03.2016 – R. a facut febra (38-38.5) spre seara  – eu am crezut ca ii mai da o masea sau ceva

3.03.2016 – R. a facut din nou febra (38-38.5) spre seara- i-am dat Panadol

4.03.2016 si 5.03.2016 – R. a facut din nou febra, noaptea aproape de 39.5, cu frison – i-am dat Panadol, Nurofen

Pe 6.03.2016 dimineata i-au aparut niste pete rosii pe el – am crezut ca e rubeola, i se inrosisera si ochii si fata- mai exact in jurul gurii, se inrosise putin dar nu foarte vizibil.

Primul diagnostic – Rubeola

Am fost cu el la spitalul Marie Curie (Budimex) si acolo au confirmat ca ar fii un fel de rubeola insa mi-au spus ca in cazul in care face din nou febra sa merg la Victor Babes (spital de boli infectioase)

Noaptea a facut din nou febra cu frison spre 40.

Pe 7.03.2016 dimineata am mers cu el la Victor Babes unde am fost internati, au fost facute analize si bagat pe un tratament initial – dexametazona + antibiotic.

Al doilea diagnostic – viroza

3 zile (luni, marti, miercuri ) am stat cu acest tratament, starea lui parea sa fie mai bunicica (febra mai mica, petele mai palisera, cu buze crapate si rosii insa cu o stare generala  de pitic morocanos si fara dorinta de a se ridica prea mult din pat)

Pe data de 10.03.2016 – N-am mai avut niciun tratament iar starea lui a fost foarte prosta -nu prea a mancat nu putea sa stea nici in fundulet, il dureau picioarele, buzele ii erau crapate si rosii, ochii rosii, incepuse sa i se umfle piciorusele si mainile – ingrozitor.

IMG_20160308_150351

Supozitie- Boala Kawasaki

In seara de 10.03.2016- am avut supozitia sindromului Kawasaki. Pentru ca nu exista un test care sa-ti confirme aceasta boala este greu de diagnosticat iar in cazul nostru diagnosticul a fost pus destul de repede (chiar daca atunci mi se parea incredibil sa astept 4 zile pentru un diagnostic- in cazurile acestea practic trebuie sa pui cap la cap simptomele , sa excluzi toate celelalte posibilitati si abia apoi sa pui acest diagnostic). Noi inca aveam o pieasa lisa a puzzel-ului respectiv o ecografie cardiaca in care sa se vada oarece dilatari. Insa chiar si asa ca sa nu se intarzie cu tratamentul l-am inceput inainte de ecografie cardiaca pentru ca riscam sa fie inima afectata apoi.

Urmatorul episod il gasiti aici Tratamentul bolii Kawasaki.

One thought on “Cum am descoperit noi boala Kawasaki?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *