March 14, 2018 admin 0Comment

Statistici si istoric

Boala Kawasaki a fost descrisa prima data de Dr. Tomisaku Kawasaki in 1967, cand a raportat 50 de cazuri dintr-un spital din Tokyo care prezentau aceleasi simptome. De aici si numele bolii. In America boala Kawasaki a fot raportata prima oara, 10 ani mai tarziu in 1976.

Boala este considerata a fi o boala rara. Conform unor statistici din U.S. publicate in 2010 (pentru perioada 1997-2007) exista un numar total de 3000 de copii spitalizati anual cu aceasta boala.

Boala are o incidenta mai mare in Japonia, Taiwan si Corea. Pana in 1980 incidenta bolii a ajuns la 5000 – 6000 de cazuri/an. Fata de  tarile vestice, incidenta bolii in Japonia este de la 10 pana la 20 de ori mai mare.

In ceea ce priveste tara noastra nu sunt statistici destinate publicului in acest sens sau daca exista, ele sunt bine ascunse caci eu nu le-am gasit.

Tot statistic s-a demonstrat ca baietii sunt mai predispusi sa faca aceasta boala fata de fete, ca boala se manifesta preponderent primavara si toamna. Iar varsta la care apare este intre 6 luni-5 ani (existant totusi si exceptii).

Simptome:

  • Febra mare (peste 39 grade C, nu cedeaza la antitermice si rureaza peste 4-5 zile)
  • Iritabilitate
  • Inrosirea buzelor si a limbii
  • Ochii rosii
  • Iritatie pe corp

Diagnostic si tratament:

Nu exista un test sau o analiza care sa confirme acest diagnostic, din aceasta cauza diagnosticul este pus dupa ce sunt excluse alte posibile afectiuni sau boli care au un tablou clinic similar.

  • imunoglobulina (de obicei este vorba despre o singura doza)
  • in cazul in care pacientul nu raspunde la tratamentul cu imunoglobulina se apeleaza la terapia cu corticosteroizi.
  • aspirina

Riscuri:

Cel mai mare risc in cazul in care boala nu este tratata la timp este acela de fi afectata inima, ceea ce poate duce pana la infarct micocardic.

Si pentru ca am gasit acest video si mi s-a parut si foarte util, mai ales ca in Romania nu prea iti explica nimeni despre ce este vorba am zis sa-l pun aici ca sa fie pe intelesul tuturor.

Prezentare boala Kawasaki Video – foarte usor de inteles

Si pentru ca noi am trecut prin boala asta daca vrei sa vezi si cum a fost la noi si cum au evoluat lucrurile poti sa citesti si restul articolelor din Jurnalul nostru de Boala Kawasaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *